Puhtaita rantoja neljässä kaupungissa ja kolmessa maassa
Rantojen siivoustalkoita järjestettiin ensi kertaa yhteisen Puhtaat rannat -tunnuksen alla ja Itämerihaaste-yhteistyön puitteissa samaan aikaan neljässä kaupungissa lauantaina 23.4.2016.

Merenrantoja siivottiin Helsingissä, Pietarissa, Tallinnassa ja Turussa. Yhteisillä talkoilla torjuttiin roskaantumista ja lisättiin tietoisuutta meren ja rantojen roskaantumisen haitoista. Kaupunkien apulaiskaupunginjohtajat, Pietarin apulaiskuvernööri ja Helsingin ympäristöjohtaja avasivat talkoot yhdessä Skype-videoyhteyden välityksellä. Kaikissa kaupungeissa roskasta ja romusta tehtiin myös installaatioita ympäristötaiteilijoiden opastuksella, ja taideteokset valokuvattiin näytettäväksi toukokuussa Euroopan meripäivillä Turussa.
Turussa Aurajoen rannoilla mukana oli noin 200 talkoolaista ja lisäksi useita ohikulkijoita pysähtyi tutustumaan pop up -taideprojektiin ja sukellusnäytöksiin. Noin kahdessa tunnissa sukeltajat nostivat Aurajoen pohjasta kymmenkunta fillaria ja muutaman liikennemerkin, talkoolaiset keräsivät joen rannoilta ja puistoista roskaa noin 4 m3, ja osallistujat muuttivat osan kerätystä roskasta tusinaksi oivaltavaksi taideteokseksi. Mukana oli useita toimijoita, yhdistyksiä ja ryhmiä, jotka tekivät tapahtumasta hyväntuulisen ja onnistuneen!
Helsingissä Munkkiniemenrantaa siivottiin järjestyksessään toisissa Rantatalkoissa koko pituudeltaan, ja vaikka haastavan sään takia talkoolaisia oli odotettua vähemmän, paikalla olleet kymmenet ihmiset löysivät rannalta säkkikaupalla erilaista roskaa, josta suurin osa oli muovia, lasia tai pahvia. Tupakantumppeja oli ilahduttavan vähän! Ympäristötaiteilija Tikke Tuuran johdolla toteutettiin yli 20 roskainstallaatiota, jotka valokuvattiin. Välillä käytiin lämmittelemässä Cafe Torpanrannan pullakahveilla, ja talkoiden lopuksi Matti Johannes Koivu ilahdutti talkoolaisia lämminhenkisellä folk-musiikillaan.
Rantojen ja meren roskaantuminen on paheneva ongelma maailmanlaajuisesti ja myös Suomenlahden ja Saaristomeren rannoilla. Erityisesti muoviroskat ovat haitallisia, koska ympäristöön joutuu niitä valtavat määrät ja osa niistä päätyy lopulta vesistöihin, jossa ne hajoavat erittäin hitaasti. Luonnossa muovi jauhautuu pikkuhiljaa mikromuoviksi, joka kerää pinnalleen ympäristömyrkkyjä, ja jota eliöt luulevat ravinnoksi. Paras tapa vaikuttaa mikromuovin määrään on ehkäistä roskaantumista ja muovien päätymistä vesiin.
Lisätietoja talkoista niiden FB-tapahtumasivuilta:
Ylen uutinen 23.4.2016: Rantoja siivottiin talkoilla – Suomesta löytyy roskaa pullonkorkeista tupakantumppeihin