Uutiset

13.12.2018 8.47

Itämerihaaste Linnan juhlissa - katso videohaastattelut ja lue uutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuivat vastaanotolle suomalaisia, jotka edistävät kestävää kehitystä ja ympäristösuojelua. Kutsuttujen joukossa olivat Itämerihaasteen Turun koordinaattori ja Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Tove Holm ja Itämerihaasteen Helsingin koordinaattori Lotta Ruokanen.

Perjantaina 7.12. julkaistussa Turun kaupungin uutisessa kerrotaan, että Helsingin ja Turun kaupunginhallitukset päättivät lokakuussa jatkaa yhteistä Itämeri-toimenpideohjelmaa ja Itämerihaaste-verkostoaloitteen kautta vuosille 2019–2023. Kolmas toimenpideohjelma julkistettiin valtakunnallisessa seminaarissa Turussa 8.11.2018, jossa myös palkittiin Itämerihaasteen verkostokumppaneita vuosien varrelta.

Nyhetsbyrån SPT nyheter kysyi, mitä mieltä Itämerihaasteen Turun koordinaattori on Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion valitsemasta teemasta: katso video. Myös Turun Sanomien uutisessa 7.12. kerrotaan, että Holmin mielestä Linnan juhlissa on otettu ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulmat huomioon. - Olen ylpeä presidentistä ja hänen vaimostaan, Holm toteaa.

Paikan päällä YLEn suorassa tv-lähetyksessä kysyttiin Itämerihaasteen Turun koordinaattorilta, onko Itämerellä toivoa, ja mitä hän vastaa siihen että monet ovat sitä mieltä ettei ole mitään väliä mitä me teemme kun esim. Venäjän päästöt mereen ovat suuret: katso video

Ympäristöarvot ohjenuorana juhliin valmistautumisessa

Lotta_ja_Tove_linnassaSekä Holm että Ruokanen tekivät juhlavalmisteluissa yhteistyötä muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan, Vaatelainaamo Vaatepuun ja Sirokorun kanssa, ja kaikkien valintojen arvoina näkyy kiertotalous. ”Uniikkiasut ovat osa muotitaiteilija Pahkalan ja Vaatelainaamo Vaatepuun ainutlaatuista designer-yhteistyötä, jollaista ei ennen heitä Suomessa koskaan ole tehty”, kertoo Pahkala.

Aamuset uutisoi 20.11.2018: "Itämeren ja Saaristomeren suojelun edistäminen mukana Linnan juhlissa".

MTV3 uutisoi 6.12.2018: "Muotisuunnittelija arvioi, millaisia asuja Linnan juhlissa nähdään".

Itämerihaasteen koordinaattori Ruokasen asussa näkyy Pahkalan kädenjäljelle ominainen minimalistinen veistoksellisuus. ”Asun hieman joustava sekoitekangas on laadukasta ja ylellistä. Asun materiaalin ominaisuuksissa ja designissa huomioitiin monikäyttöisyys ja monipuolinen jatkokäyttö Vaatepuun kautta”, toteaa Pahkala.

Holmin uniikkiasu on meren sininen, klassinen, hieman vintage-henkinen ilta-asu, joka on valmistettu merien muovijätteestä valmistetusta uusiokierrätysmateriaalista. Kiertotalouden edistämistyöstä palkitun yrittäjän ja merien ja luonnon tilaankin kantaa ottaneen muotitaiteilijan yhteistyö on omiaan edustamaan Holmin arvomaailmaa itsenäisyyspäivänämme Presidentin linnan juhlassa”, kertoo Pahkala.

Turun Sanomat julkaisi 6.12:  "Mekko muovijätteestä ja korut elektroniikkaromusta – Tove Holm panostaa Linnan juhlien ympäristöteemaan"

YLE Åboland uutisoi 6.12: Miljötema på Slottsbalen gläder Tove Holm, som klär sig i klänning av plastflaskor.

Vaatepuu on 2013 perustettu, voimakkaasti kehittyvä Suomen ainoa vaatelainaamoketju. ”Vaatekirjasto-sana kuvaa osuvasti toimintaideologiaamme”, kertoo yrittäjä Soile-Maria Linnemäki. Pahkala ja Linnemäki ovat viime vuonna kehittäneet aivan uudenlaisen yhteistyömallin, jossa uniikkiasut siirtyvät juhlien jälkeen Vaatepuun jäsenistön lainattaviksi – jonne sekä Holmin että Ruokasen asutkin päätyvät.

Tomi Hyvärinen ja Tiina Lundén Sirokorusta lainasivat Ruokaselle ja Holmille korut juhlaan. Holmin yllä nähdyt Freezing February -korut kuuluvat Sirokorun Vintage Collection -kokoelmaan, joka juhlistaa Sirokorun 60-vuotista taivalta. Ruokasen kantamat korut kuuluvat Veden välke -nimiseen sarjaan. Molempien korut on suunnitellut Sirokorun perustaja Matti Hyvärinen, joka on myös kehittänyt koruissa käytetyn myrkyttömän ja päästöttömän EcoAct -hopean. Ympäristöystävällinen ja korkeapitoinen EcoAct-hopealejeerinki valmistetaan kierrätyshopeasta.

Holmin hiukset laittoi juhlakuntoon kampaaja Eeva Viinamäki Hemmotteluhuone Sinulle kampaamosta, joka on Turussa sijaitseva ekologinen parturi-kampaamo ja kauneushoitola. Ruokanen käytti helsinkiläistä ekosalonki ja hiushoitola Hiusgalleriaa, josta Emma Kivimäki teki kampauksen.


Palaa otsikoihin