Uutiset

14.11.2018 8.26

Itämerihaaste palkitsi tähtikumppaneitaan

Valtakunnallisessa verkostoitumisseminaarissa 8.11.2018 Turussa muistettiin vuosien varrella ansioituneita Itämerihaasteen verkostokumppaneita

Helsinki ja Turku julkaisivat ensimmäisen yhteisen Itämeri-toimenpideohjelmansa ja käynnistivät Itämerihaaste-verkostoaloitteen vuonna 2007. Meri ja sen tila nähtiin tärkeäksi strategiseksi menestystekijäksi kaupungeille. 

Kahden Itämeri-toimenpideohjelman ja vuosikymmenen aikana on toteutettu kymmeniä konkreettisia toimia kaupunkien oman vesistökuormituksen vähentämiseksi ja toimintatapojen kehittämiseksi. Lisäksi Itämerihaasteen verkostokumppanit, joita on tällä hetkellä 270 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista, ovat tehneet satoja tekoja lähivesiensä ja koko Itämeren hyväksi.

Vuosiseminaarissa juhlittiin paitsi juuri hyväksyttyä kolmatta yhteistä Helsingin ja Turun itämeri-toimenpideohjelmaa ja Itämerihaasteen jatkokautta 2019-2023, myös aktiivisia kumppaneita verkostoaloitteen varhaisista vaiheista alkaen: ensimmäisen kauden 2007-2013 aikana liittyneitä verkostokumppaneita palkittiin. 

Tahtikumppanit_OutiJappinen_rajattu
Itämerihaasteen tähtikumppanit. Kuva: Outi Jäppinen, helsingin kaupunki

Palkitut kumppanit

 • Porin kaupunki päätti liittyä Itämerihaasteen verkostoon heti 20.7.2007. Pori oli ensimmäinen haasteeseen vastannut, ja haastoi vielä Porin seudun Karhukunnat mukaan. Yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma tammikuulta 2008 oli laaja ja kunnianhimoinen.
 • Kittilän kunta liittyi Itämerihaasteen verkostoon 14.8.2007. Se oli yksi verkoston pioneereista sisämaan kuntana ja vuosien varrella huomioinut haasteen mm. toteuttamalla vesiensuojeluyhteistyötä lähikuntien kanssa.
 • Espoon kaupunki liittyi Itämerihaasteen verkostoon 5.9.2007. Espoo oli siis yksi verkoston pioneereista ja on vuosien varrella toteuttanut aktiivista vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa. Espoo päivitti Itämerihaastesitoumuksensa kaudelle 2014-2018 heti keväällä 2014 ja olemme jo saaneet tiedusteluja uudelle 2019 alkavalle kaudelle toimenpideohjelman päivittämisestä.
 • Pidä Saaristo Siistinä ry liittyi Itämerihaasteen verkostoon 14.9.2007. Yhdistys oli yksi verkoston pioneereista, päivitti sitoumuksensa vuonna 2016 ja vuosien varrella PSS on toteuttanut monenlaista uutta vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa. Itämerihaasteen puitteissa on tehty tiivistä yhteistyötä mm. yhteistyötä mm. SiistiBiitsin puitteissa Rantatalkoiden, Siivousaallon ja muiden järjestämien tapahtumien kautta sekä BLASTIC-hankkeessa. 
 • Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry liittyi Itämerihaasteen verkostoon 17.12.2007. VHVSY yksi verkoston pioneereista, päivitti sitoumuksensa vuonna 2015 ja on vuosien varrella toteuttanut monenlaista uutta vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa. Itämerihaaste-yhteistyö on jatkunut mm. maataloushankkeiden ja tapahtumien kautta.
 • Kaarinan lukio liittyi Itämerihaasteen verkostoon 14.8.2008. Koulu päivitti Itämerihaaste-sitoumuksensa 2016 ja on vuosien varrella toteuttanut monenlaista uutta vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa, ja myös kertonut niistä Itämerihaasteen Toimenpidepankissa. Kaarinan lukio on ollut aktiivinen myös 2018 aikana paikallistason Itämeri-paneelin kouluyhteistyön kehittämisessä.
 • Haminan kaupunki i liittyi Itämerihaasteen verkostoon 30.5.2008. Kaupunki päivitti kunnianhimoisen Itämeri-toimenpideohjelmansa vielä kesällä 2018 ja on toteuttanut vuosien varrella monenlaista vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa.
 • Miehikkälän ja Virolahden kunnat liittyivät Itämerihaasteen verkostoon yhdessä Haminan kaupungin kanssa 30.5.2008. Kunnat päivittivät erillisen kunnianhimoisen Itämeri-toimenpideohjelmansa vielä kesällä 2018 ja ovat vuosien varrella toteuttaneet monenlaista vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa.
 • Finlandia Hall Rotaryklubi liittyi Itämerihaasteen verkostoon ensimmäisenä rotaryklubina 11.6.2009. Klubi päivitti Itämerihaaste-sitoumuksensa 2015 ja on vuosien varrella toteuttanut monenlaista uutta Itämeri-toimintaa. Erityisesti Silakkasoutu hauskana varainkeruutapahtumana vesiensuojeluun on hieno saavutus, vuosina 2013-2017 kerättiin jo yli 50 000 eur vesiensuojeluyhdistykselle.
 • Raumanmeren rotaryklubi liittyi Itämerihaasteen verkostoon 16.12.2011. Klubin johdolla luotiin Meremme tähden -seminaarikonsepti ja on toteutettu vuosien varrella laajaa ja näkyvää vesiensuojelutyötä ja Itämeri-toimintaa yhteistyössä mm. kaupungin, koulujen ja yritysten kanssa ja lopulta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
 • Vuosaaren lukio liittyi Itämerihaasteen verkostoon 3.3.2013. Koulu päivitti Itämerihaaste-sitoumuksensa 2015 ja on vuosien varrella toteuttanut monenlaista Itämereen liittyvää toimintaa ja erityiskursseja. Lisäksi koulu on ollut aktiivinen Itämerihaasteen koululaistapahtumiin ja Itämerihaasteen seminaareihin osallistumisessa.
 • Westendinpuiston koulu liittyi Itämerihaasteen verkostoon 18.3.2013 ja päivitti Itämerihaaste-sitoumuksensa 2017. Koulu on vuosien varrella toteuttanut monenlaista Itämeri-toimintaa alakouluikäisille ja osallistunut aktiivisesti Itämerihaasteen koululaistapahtumiin.
 • Itä-Suomen rotarypiiri (1430)liittyi Itämerihaasteen verkostoon 14.3.2013 ja päivitti sitoumuksensa 2015. Piiri on merkittävä sisämaan toimija ja rotareiden aktivoija, ja vuosien varrella osallistunut monenlaiseen vesiensuojelutyöhön Järvi-Suomessa.

ITÄMERIHAASTE ONNITTELEE KAIKKIA PALKITTUJA HYVÄSTÄ ITÄMERI- JA VESIENSUOJELUTYÖSTÄ!!Palaa otsikoihin