Turun ja Helsingin kaupunkien Itämerihaaste-aloite


Itämerihaasteen valmistelu käynnistyi vuonna 2006 Helsingin ja Turun kaupunginjohtajien aloitteesta. He halusivat kaupunkiensa sitoutuvan ja toimivan suunnannäyttäjinä Itämeren suojelutyössä. Vuonna 2007 julkaistiin kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma, ja aloitettiin Itämerihaaste. Ensimmäisessä toimenpideohjelmassa oli lähes 40 toimenpidettä yhdeksän teeman alla.

Vuonna 2013 toimenpideohjelman toteutumisesta tehtiin vertaisarvio Tampereen kaupungin asiantuntijoiden toimesta, ja valmisteltiin uusi toimenpideohjelma. Itämerihaasteen visio, konsepti ja Helsingin ja Turun oman toimenpideohjelman rakenne uudistettiin samalla. Nykyinen toimenpideohjelma (ks. alla) kattaa kauden 2014-2018, ja siinä on 75 toimenpidettä jaoteltuna viiden tavoitteen alle.

Itämerihaaste on verkostoaloite, joka kutsuu organisaatiot sitoutumaan Itämeren suojeluun, tekemään oman Itämeri-toimenpideohjelmansa ja alkavan toteuttaa sitä. Vuonna 2016 Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo 230 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista. Vaikka aloite on lähtenyt liikkeelle Turun ja Helsingin toimesta, on se olemassa erityisesti verkostonsa jäsenten ansioista ja heitä varten.


Näille sivuille kokoamme aloitekaupunkien, Helsingin ja Turun, toimintasuunnitelmat ja -kertomukset.


Helsingin ja Turun kaupunkien Itämeri-toimenpideohjelma 2014-2018 (julkaistu 01/2014)

Toimenpideohjelman tilanne vuoden 2015 lopussa (pdf)

 

Tutustu yhteenvetoon, joihin on koottu yksityiskohtaisempaa tietoa vanhan 2007 ohjelman toimenpiteistämme:

Yhteenveto 2012


Tulosta tämä sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä