Saaristomaisema
Helsingin ja Turun Itämeri-toimenpideohjelma 2014-2018

Mikä Itämerihaaste?

Itämerihaaste on verkostoaloite, joka kutsuu organisaatiot sitoutumaan Itämeren suojeluun, tekemään oman Itämeri-toimenpideohjelmansa ja alkavan toteuttaa sitä. Vuonna 2017 Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo 250 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista. Vaikka aloite on lähtenyt liikkeelle Turun ja Helsingin toimesta, on se olemassa erityisesti verkostonsa jäsenten ansioista ja näitä kumppaneita varten.

Itämerihaasteen valmistelu käynnistyi vuonna 2006 Helsingin ja Turun kaupunginjohtajien aloitteesta. He halusivat kaupunkiensa sitoutuvan ja toimivan suunnannäyttäjinä Itämeren suojelutyössä. Vuonna 2007 julkaistiin kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma, ja aloitettiin Itämerihaaste. Ensimmäisessä toimenpideohjelmassa oli lähes 40 toimenpidettä yhdeksän teeman alla.

Vuonna 2013 toimenpideohjelman toteutumisesta tehtiin vertaisarvio Tampereen kaupungin asiantuntijoiden toimesta, ja valmisteltiin uusi toimenpideohjelma. Itämerihaasteen visio, konsepti ja Helsingin ja Turun oman toimenpideohjelman rakenne uudistettiin samalla. Nykyinen toimenpideohjelma (ks. alla) kattaa kauden 2014-2018, ja siinä on 75 toimenpidettä jaoteltuna viiden tavoitteen alle.

Kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma

Helsingin ja Turun kaupunkien Itämeri-toimenpideohjelma 2014-2018 (julkaistu 01/2014)

Toimenpideohjelman tilanne vuoden 2015 lopussa (pdf)

Helsingin ja Turun ympäristöjohtajat antoivat kesäkuussa 2017 sitoumuksen YK:n Ocen-konferenssissa kaupunkien yhteisen Itämeri-toimenpideohjelman päivittämisestä: #OceanAction19884

infograf-kapungit
Valikoima Itämeri-toimenpideohjelman tuloksia Helsingissä ja Turussa 2014-2016.

Tutustu yhteenvetoon, joihin on koottu yksityiskohtaisempaa tietoa vanhan 2007 ohjelman toimenpiteistämme:

Yhteenveto 2012Itämeren tila

Itämeri on nuori ja ekologisesti hyvin herkkä merialue. Se on vesitilavuudeltaan maailman toiseksi suurin murtovetinen sisämeri ja siihen kuuluu varsinaisen Itämeren lisäksi suuria lahtia kuten esimerkiksi Pohjanlahti, Suomenlahti ja Riianlahti.

Lue lisää


Viisi aaltoa Itämeren hyväksi

Itämerihaasteen kaudelle 2014-2018 asetettu visio ja tavoitteet ovat yhteneviä Itämeren suojelukomission toimintaohjelman, meristrategiadirektiivin ja vastaavasti kansallisen meenhoitosuunnitelman kanssa.

Lue lisää


Ota yhteyttä!

Itämerihaasteen koordinaattorit odottavat yhteydenottoasi. Jaa kokemuksiasi ja ideoi uutta Itämeri-toimintaa kanssamme!

Lue lisää