Uudet uhat

Itämeren uusimpia merkittäviä uhkia ovat kemikaali- ja öljykuljetusten lisääntyminen, ympäristömyrkyt, roskaantuminen, tulokaslajien saapuminen Itämerelle sekä ilmastonmuutos.

Kun kemikaalikuljetukset ja muu meriliikenne Itämerellä lisääntyy, kasvavat myös  kemikaalionnettomuuksien riskit. Arvioiden mukaan pelkästään Suomenlahden säiliöalusten kokonaisliikenne voi vuonna 2010 olla jopa 160 miljoonaa tonnia vuodessa, josta noin puolet olisi öljykuljetuksia. Uhkana ovat myös mereen useita vuosikymmeniä sitten haudatut myrkkytynnyrit ja muut jätteet.

Onnettomuusuhan ja laivojen jätevesien ja pakokaasujen rehevöittävän vaikutuksen lisäksi laivojen aalto- ja imuvaikutukset sekä potkurivirrat aiheuttavat sisäsaaristossa eroosiota ja nostavat ravinteita ym. aineita pohjasta pintaan. Ruoppaaminen ja ruoppausmassojen läjitys aiheuttavat myös veden samentumista ja saattavat palauttaa kiertoon jo sedimentoituneita aineita, kuten ympäristömyrkkyjä.

Kuluttajakemikaalit ja vieraslajit

Ns. perinteisten ympäristömyrkkyjen lisäksi viime vuosina on huolestuttu kuluttajatuotteista aiheutuvasta vesistöjen kemikaalicocktailista. Esimerkiksi palonestoaineita, pintakäsittelyaineita ja lääkeaineita löytyy laajasti sisävesistä ja Itämerestä. Toinen nouseva ongelma on roskaantuminen, ja viime vuosina on alettu tutkia erityisesti koko ajan lisääntyvää muoviroskaa ja mikromuoveja, jotka kertyvät viime kädessä meriin.

Alusten painolastivesien mukana vesistöstä toiseen kulkeutuvat vieraslajit ovat merien monimuotoisuuden suurimpia uhkia. Tulokaslajit saattavat syrjäyttää alkuperäisiä lajeja ja aiheuttaa näin meren tasapainon järkkymistä.

Kovaa vauhtia lisääntyvän alusliikenteen mukana Itämerelle tulee vieraslajeja entistä enemmän ja uusilta merialueilta. Itämeressä on tähän mennessä tavattu jo yli 100 vieraslajia, joista noin 60–70 on onnistunut asettumaan pysyvästi ainakin johonkin Itämeren osaan. Luku on huomattava suhteutettuna Itämeren nuoresta iästä johtuvaan pieneen lajimäärään. Eläinlajien määrä vaihtelee Itämeressä Tanskan salmien noin 450 lajista Pohjanlahden vain noin 50 lajiin.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Itämereen ovat vielä osin ennustamattomia. Voidaan kuitenkin
olettaa, että esimerkiksi korkeammilla kesälämpötiloilla, lisääntyneellä sateisuudella ja muuttuvilla jääolosuhteilla tulee olemaan useita ympäristöllisiä ja biologisia vaikutuksia. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta aiheutuneet lisääntyneet sateet ja valunnat tulevat lisäämään kuormitusta ja pahentavat Itämeren rehevöitymistä entisestään. Ilmastonmuutoksen aiheuttamilla vaikutuksilla on merkitystä mm. myös kaupunkien maankäyttöratkaisuihin ja vesi- ja viemärilaitosten toimintaan.